4.3 (234)
Sos tatarski to słynny dodatek do jajek na twardo, ryb i wędlin. Robi się go w mgnieniu oka, z kilku prostych składników. Zawsze wychodzi idealnie kremowy. Powstaje z majonezu i nie może w nim zabraknąć kwaskowych elementów, takich jak marynowane grzyby (lub kapary) i ogórek kiszony. Kompozycję balansują musztarda, szalotka i sok z cytryny, a świeżości dodają jej natka pietruszki i szczypiorek. Sprawdźcie, jak zrobić sos tatarski. Przepis nie sprawi wam żadnego kłopotu.
kiszone ogórki 1 szt.
grzybki marynowane 50 g
majonez 200 g
natka pietruszki 0.25 pęczka
szczypiorek 0.25 pęczka
sok z cytryny 10 ml
szalotka 1 szt.
musztarda dijon 5 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Opłukujemy w zimnej wodzie szczypiorek i natkę pietruszki. Nie tylko pozbędziemy się w ten sposób zanieczyszczeń z łodyżek i liści, ale także utrwalimy ich kolor (warto nawet moczyć zieleninę przez kilka minut w kąpieli z lodem, zwłaszcza, jeśli jest już lekko oklapnięta). Delikatnie osuszamy szczypiorek ręcznikiem papierowym. Natkę możemy wrzucić do wirówki do sałaty. Drobno je siekamy (ostrym nożem, żeby nie wycisnąć z nich soku).
Artur Rogalski
Obieramy szalotkę. Odsączamy z zalewy kiszony ogórek średniej wielkości (około 60 g). Wyjmujemy marynowane grzyby ze słoiczka i osuszamy je z nadmiaru zalewy. Możemy wykorzystać dowolne pikle, na przykład pieczarki w occie, podgrzybki, maślaki, a nawet opieńki lub kurki marynowane.
Artur Rogalski
Drobno siekamy szalotkę (gdyby nie udało nam się jej dostać, możemy zastąpić ją równie delikatną w smaku dymką lub cebulką perłową). Kroimy ogórek i marynowane grzybki w drobną kosteczkę. Jeśli chcemy szybko przygotować pyszny sos tatarski do jajek z większej ilości składników, możemy rozdrobnić go malakserem lub ręczną szatkownicą do warzyw.
Artur Rogalski
Wkładamy do miseczki posiekane ogórki, grzybki i szalotkę. Dodajemy natkę pietruszki i szczypiorek. Przepis na sos tatarski do jajka lub ryb można też urozmaicić różnymi kwaskowymi składnikami, warzywami i ziołami. Smak majonezowego dipu uzupełnią na przykład kapary, czosnek, tarty chrzan lub groszek konserwowy. Świetnie wkomponują się też estragon i koperek.
Artur Rogalski
Dodajemy do posiekanych składników majonez, musztardę dijon i sok z cytryny. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Żeby obniżyć kaloryczność sosu, zastąpmy część majonezu jogurtem naturalnym lub śmietaną 12%.
Artur Rogalski
Tradycyjny sos tatarski babcinym sposobem przyda się przede wszystkim do jajek na twardo i śledzi, ale pasuje też do kanapek (na przykład z tuńczykiem), pasztetów, mięs na zimno (takich jak schab lub karkówka) lub smażonych ryb (w tym słynnego fish and chips). Warto schłodzić go przed podaniem, żeby smaki się dobrze przegryzły. Można przechowywać go w zamkniętym słoiczku w lodówce przez około 5 dni.
Artur Rogalski