4.44 (187)
Śledzie w sosie tatarskim to przystawka gotowa w 5–10 minut, więc można przyrządzić ją tuż przed przyjściem gości. Jest prawdziwą eksplozją smaku – słodko-kwaśne składniki balansują słone, a natka pietruszki i szczypiorek dodają potrawie świeżości. Majonez i śmietana zapewniają natomiast kremową konsystencję. Pokazujemy, jak powstaje śledź w sosie tatarskim. Warto przyrządzić go na święta lub przyjęcie.
śledzie 500 g
grzybki marynowane 50 g
kiszone ogórki 1 szt.
cebula 1 szt.
szczypiorek 0.25 pęczka
natka pietruszki 0.25 pęczka
majonez 200 g
musztarda dijon 5 g
śmietana 18% 30 g
sok z cytryny 10 ml
miód 4 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Myjemy szczypiorek i natkę pietruszki w zimnej wodzie. Jeśli zbyt długo czekały na swoją kolej w lodówce i nie są już bardzo świeże, odzyskają dawną sprężystość i barwę, gdy zostawimy je na kilka minut w kąpieli z lodem. Osuszamy łodyżki i listki ręcznikiem papierowym. Drobno siekamy.
Artur Rogalski
Odsączamy ogórek kiszony i grzyby z zalewy (gąski, podgrzybki, kurki, maślaki, opieńki, pieczarki marynowane – sprawdzi się właściwie każdy rodzaj). Obieramy szalotkę lub połowę czerwonej cebuli (możemy też wykorzystać dymkę lub cebulę perłową). Kroimy składniki na sos tatarski do śledzi w drobną kostkę.
Artur Rogalski
Umieszczamy w miseczce natkę pietruszki i szczypiorek oraz grzyby, ogórek i cebulę. Dodajemy majonez, musztardę, śmietanę i sok z cytryny oraz niewielką ilość płynnego miodu, żeby zbalansować kwaśne smaki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem (świeżo zmielonym) wedle uznania. Sos tatarski można też wzbogacić aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek, oregano i estragon, oraz kaparami, czosnkiem lub groszkiem konserwowym. Jeśli lubimy ostre potrawy, dodajmy łyżeczkę tartego chrzanu.
Artur Rogalski
Wyjmujemy śledzie z oleju i osuszamy je. Sprawdzą się też filety z zalewy solankowej, ale trzeba przygotować je wcześniej – namoczyć i wypłukać kilka razy w czystej wodzie, żeby złagodzić ich smak. Kroimy śledzie w paski o szerokości około 2 cm.
Artur Rogalski
Umieszczamy porcje filetów śledziowych na okrągłym talerzu lub półmisku. Układamy na nich sos tatarski. Możemy też połączyć składniki w słoiczku i wstawić go do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie smaki dobrze się „przegryzą” i otrzymamy słodko-kwaśną, słoną, kremową przystawkę. Zachowa świeżość, przechowywana w chłodnym miejscu, przez około 3–4 dni.
Artur Rogalski
Dekorujemy śledzie w sosie tatarskim całymi listkami natki pietruszki i szczypiorkiem. Do ozdoby możemy też wykorzystać gałązki koperku i ziarna marynowanego czerwonego pieprzu, które dodadzą potrawie koloru. Podajemy z cząstkami cytryny. Śledzie świetnie smakują ze świeżym pieczywem lub grzankami, a także z ziemniakami w mundurkach.
Artur Rogalski