4.43 (159)
Sałatka caprese to pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią. Wystarczy oprószyć składniki solą i pieprzem (opcjonalnie suszonym oregano) i skropić aromatyczną oliwą, żeby wydobyć z nich pełnię smaku. Ta kompozycja w kolorach włoskiej flagi to lekki posiłek na cały rok, ale najlepiej smakuje ze świeżych, sezonowych pomidorów. Warto podać ją ze świeżym pieczywem i lampką białego wina. Sprawdźcie, jak zrobić caprese – sałatkę z prostych składników, która nigdy się nie nudzi.
pomidor 2 szt.
mozzarella 250 g
oliwa extra vergine 50 ml
bazylia 2 gałązki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oregano 1 szczypta
Myjemy pomidory pod strumieniem ciepłej wody. Osuszamy je. Kroimy w równe plastry o grubości około 5–6 mm. Jeśli są bardzo soczyste, warto lekko oprószyć je solą, żeby puściły nadmiar wody, a następnie delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Odsączamy włoski ser z zalewy. Najlepiej sprawdzi się mozzarella di bufala – powstaje z mleka bawolego. Alternatywą jest mozzarella fior di latte, która jest produktem krowim i ma nieco mniejszą zawartość tłuszczu. Jeśli chcemy zrobić caprese w formie koreczków lub innej niewielkiej przystawki z pomidorków koktajlowych, przydadzą nam się małe kulki (zwane bocconcini). Kroimy mozzarellę w plastry.
Artur Rogalski
Obrywamy bazylię z łodygi i opłukujemy w zimnej wodzie. Osuszamy na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty. Wybierajmy soczyście zielone, nieuszkodzone listki. Pamiętajmy, że bazylia jest bardzo delikatna i jeśli nie będziemy się z nią obchodzić z należytą ostrożnością, ściemnieje. Nie siekajmy jej, a jeśli jest spora, raczej rwijmy ją na kawałki.
Artur Rogalski
Układamy plastry pomidorów i mozzarelli naprzemiennie, tworząc okrąg na talerzu. Prosta sałatka caprese ładnie będzie się też prezentować na prostokątnym półmisku – składniki rozmieszczamy wtedy w dwóch rzędach.
Artur Rogalski
Pomidor z serem mozzarella dekorujemy listkami bazylii. Możemy delikatnie powsuwać je między składniki. Oprószamy sałatkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Posypujemy suszonym oregano (lub innymi włoskimi ziołami, na przykład tymiankiem lub estragonem).
Artur Rogalski
Pomidory z mozzarellą i bazylią skrapiamy oliwą extra virgin. Jeśli chcemy, żeby sałatka miała wyrazisty smak, możemy wykorzystać smakowy olej, na przykład czosnkowy lub chili. Warto jednak postawić na proste dodatki i świeże zioła, które nie przyćmią smaku pomidorów. Caprese podaje się też czasem z dressingiem z octu balsamicznego. Sałatkę warto serwować do lekkich dań z grilla lub włoskich wędlin, w towarzystwie świeżej bagietki lub chlebka focaccia.
Artur Rogalski