www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Pizza z chleba naan to rozwiązanie dla zabieganych, którzy nie mają czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego i formowanie spodów. Włoski pierwowzór doskonale zastępują gotowe indyjskie placki. Polecamy podpieczenie ich z kiełbaską wieprzową i karmelizowaną czerwoną cebulą. Świetnie smakują posypane fetą i kolendrą. Dodatki można jednak dowolnie dobierać. Warto wykorzystać w tym celu resztki z lodówki. Sprawdźcie, jak powstaje błyskawiczna pizza na chlebie naan.
kiełbaski 2 szt.
czerwona cebula 2 szt.
brązowy cukier 1 łyżka stołowa
ocet balsamiczny 1 łyżka stołowa
chlebek naan 2 szt.
feta 75 g
kolendra 2 gałązki
Przygotowanie: kiełbaski (wieprzowe surowe, najlepiej o smaku chili) obieramy ze skóry, a następnie wrzucamy na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię. Rozbijamy mięso drewnianą łyżką. Smażymy na złoty kolor, po czym zdejmujemy i odkładamy na bok. Kroimy czerwoną cebulę w piórka. Wrzucamy ją do tłuszczu, który wytopił się z kiełbasek. Podgrzewamy na małym ogniu przez około 8–10 minut, aż zeszkli się i zmięknie.
Karmelizowanie cebuli: wsypujemy cukier na patelnię. Dodajemy ocet balsamiczny. Zwiększamy moc palnika. Gotujemy, często mieszając, aż płyn zgęstnieje i cebulka pokryje się glazurą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczenie pizzy: mocno rozgrzewamy piekarnik (do około 220°C). Jeśli mamy taką możliwość, ustawiamy funkcję grill. Układamy chlebek naan na blasze wyłożonej pergaminem. Możemy przyrządzić to indyjskie pieczywo samodzielnie lub kupić w sklepie z produktami kuchni świata (warto zaopatrzyć się w chlebek o smaku czosnku i kolendry). Rozmieszczamy na nim karmelizowaną cebulę. Następnie układamy usmażoną kiełbasę. Pizza z chleba naan powinna grillować się przez około 3–4 minuty.
Podanie: wyjmujemy placki z piekarnika i układamy na desce do serwowania. Posypujemy je pokruszonym serem feta i świeżymi listkami kolendry. Pizza na chlebie naan zrobi równie dobre wrażenie na gościach, jeśli udekorujemy ją parmezanem i natką pietruszki lub bazylią. Możemy pokroić ją na mniejsze kawałki za pomocą radełka, podobnie jak jej włoski pierwowzór.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/naan-bread-pizza