0 (0)
Pizza z tortilli w piekarniku to ekspresowa alternatywa dla włoskiego placka. Robi się ją niezwykle łatwo i nie wymaga wyrabiania ciasta z drożdżami. Wystarczy przygotować szybki sos pomidorowy i ulubione dodatki, takie jak salami, papryka, pieczarki i czerwona cebula. Nie można zapomnieć o mozzarelli, które sprawia, że każdy kęs przyjemnie się ciągnie. Zobaczcie, jak zrobić pizzę z tortilli na błyskawiczny obiad lub kolację we dwoje.
czosnek 1 ząbek
pieprz 5 g
oregano 5 g
bazylia 5 g
passata pomidorowa 200 ml
czerwona papryka 1 szt.
pieczarki 100 g
czerwona cebula 1 szt.
tortilla 2 szt.
mozzarella 100 g
salami 50 g
Sos: ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (pieprz oraz suszone oregano i bazylię). Mieszamy. Jeśli chcemy, żeby pizza z tortilli była pikantna, możemy dodać do sosu sproszkowaną ostrą paprykę lub świeże, posiekane chili.
Mniamam
Przygotowanie dodatków: paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy i plasterkujemy. Czerwoną cebulę obieramy i szatkujemy w cienkie piórka. Mozzarellę ścieramy na wiórki. Wybierzmy ser w formie kostki, bez serwatki.
Mniamam
Komponowanie pizzy: na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy placki. Jeśli mamy więcej czasu, możemy przyrządzić świeżą domową tortillę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać produkt ze sklepu – pszenny lub pełnoziarnisty. Smarujemy bazę sosem pomidorowym. Posypujemy mozzarellą. Potem kolejno układamy plasterki salami, cebulę, paprykę i pieczarki.
Mniamam
Pieczenie: wstawiamy tortillę z dodatkami do piekarnika rozgrzanego do 210°C (najlepiej z termoobiegiem) na około 12 minut. W tym czasie placki powinny lekko zarumienić się na brzegach. Przypilnujmy, żeby dobrze rozpuścił się ser. Możemy wykorzystać funkcję grilla, żeby przypiec go od wierzchu.
Mniamam
Podanie: umieszczamy gotowy placek na drewnianej desce lub dużym talerzu. Warto przed podaniem pokroić go w trójkąciki za pomocą kółka do pizzy. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Na wierzchu można też ułożyć liście dzikiej rukoli, roszponki lub szpinaku.
Mniamam