Do wyboru mamy wiele rodzajów słodyczy, ale jednak królową nich wszystkich jest czekolada. Wciąż nie do końca wiadomo, dlaczego tak za nią przepadamy. Jeszcze niedawno naukowcy sądzili, że zawarte w czekoladzie substancje powodują produkcję serotoniny, zwanej potocznie hormonem szczęścia. Obecnie uważa się, że ilość tych substancji nie jest na tyle wysoka, by mogły wywołać taki efekt - być może jedzenie czekolady jest po prostu przyjemne.

Dlatego też desery czy ciasta zawierające ten składnik są tak pyszne i wszystkim smakują. My mamy dla was przepis na leciutkie ciasto czekoladowe, które da się zrobić bez pieczenia. 

Jak zrobić ciasto bez włączania piekarnika?

Choć ciasta nie trzeba piec, jego przygotowanie jest dość niezwykłe. Wcale nie będziemy wkładać go do lodówki. Zamiast tego, trzeba je potraktować gorącą parą. Potrzebujecie do tego jedynie niewielkiej, okrągłej formy do pieczenia oraz sitka lub rusztu do gotowania na parze.

Ciasto przygotowane w ten sposób będzie dosłownie jak gąbeczka - lekko wilgotne, sprężyste i bardzo delikatne, bez spieczonej skórki z góry. Przygotujcie więc sobie potrzebne narzędzia, sporą porcję czekolady (przyda się do zrobienia polewy) i bierzcie się do pracy. 

Przepis na ciasto czekoladowe bez pieczenia

Składniki na formę o średnicy 16 cm:

  • 110 g cukru + 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 120 g mąki
  • 25 g kakao
  • 220 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiejcie mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i sodę oczyszczoną. Wsypcie cukier i wymieszajcie składniki.
  2. Teraz do suchych produktów wlejcie mleko, olej i sok z cytryny. Wymieszajcie łyżką lub trzepaczką, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.  
  3. Do dużego garnka wlejcie niewielką ilość wody. Połóżcie na nim sitko do gotowania na parze, przykryjcie i zagotujcie. Pamiętajcie, że poziom wody nie może sięgać dna sitka. 
  4. Okrągłą, szczelną formę do pieczenia posmarujcie masłem. Jeżeli używacie takiej ze zdejmowaną obręczą, owińcie ją folią aluminiową. 
  5. Wlejcie do środka masę na ciasto i przykryjcie formę folią aluminiową również z wierzchu.
  6. Połóżcie foremkę na sitku w garnku, przykryjcie i gotujcie na parze przez godzinę na średnim ogniu. 
  7. Po tym czasie ostrożnie wyjmijcie foremkę z garnka, zdejmijcie folię i odstawcie do ostudzenia.
  8. W międzyczasie roztopcie czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajcie masło. Nie zapomnijcie o mieszaniu. 
  9. Gdy ciasto ostygnie, wyjmijcie je z formy - najlepiej jest zrobić to obracając ją do góry dnem. Polejcie ciasto polewą i gdy zastygnie, będzie gotowe do podania. Smacznego!