5 (2)
Zupa pomidorowa z ryżem regularnie gości na polskich stołach, bo robi się ją szybko i łatwo, a na dodatek znakomicie syci. Jej tajemnica tkwi w odpowiedniej bazie. Najlepiej wykorzystać delikatny, a jednocześnie aromatyczny rosół z kury z niedzielnego obiadu. To doskonały sposób zero waste naszych babć. Pomidorowa z ryżem zabielona kremową śmietanką i wykończona świeżą bazylią to marzenie każdego miłośnika zup.
gotowy rosół 1 l
passata pomidorowa 400 g
oliwa z oliwek 15 ml
masło 15 g
cebula 0.5 szt.
ryż 0.25 szklanki
bazylia 0.5 pęczka
śmietana kremówka 60 ml
sól 3 g
pieprz 2 g
Cebula: obieramy ją i siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę z masłem na patelni. Połączenie tych dwóch rodzajów tłuszczu doda zupie mnóstwo aromatu, ale jeśli chcemy zrobić zupę bez laktozy, możemy pominąć masło i wykorzystać wyłącznie olej lub oliwę. Podsmażamy cebulę do zeszklenia.
foodie.by.bb
Gotowanie ryżu: przekładamy całą zawartość patelni do dużego garnka. Wsypujemy suchy ryż (możemy wykorzystać krótkie ziarna o dużej zawartości skrobi, takie jak do risotto). Podsmażamy go przez minutę. Dzięki temu lepiej będzie wchłaniał płyn. Wlewamy gorący rosół z kury. Doprowadzamy go do wrzenia, po czym gotujemy przez około 15 minut. Ryż powinien być wyczuwalny w zupie, przyrządzony al dente – mieć miękką powłoczkę, ale lekko chrupiące wnętrze.
foodie.by.bb
Pomidory: dodajemy do rosołu. Możemy wykorzystać warzywo w różnych formach. Wiosną i latem świetnie smakują świeże, soczyste pomidory. Trzeba je wtedy sparzyć i obrać, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie zmiksować na pulpę (część możemy pokroić w kostkę). Poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki lub passatę. Po dodaniu przecieru doprowadzamy zupę do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
foodie.by.bb
Dodatki: myjemy, osuszamy i siekamy bazylię. Jej listki są bardzo delikatne, więc warto ostrożnie się z nią obchodzić, żeby nie ściemniała. Podczas krojenia nie ściskajmy jej zbyt mocno i używajmy ostrego noża. Przygotowujemy także śmietankę. Wlewamy ją do naczynia i rozrabiamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Kremówka nie powinna się zwarzyć, bo ma wysoką zawartość tłuszczu i płynną konsystencję, ale jeśli decydujemy się na wykorzystanie kwaśnej śmietany lub jogurtu, ich zahartowanie jest niezbędne. Możemy też użyć roślinnego odpowiednika, dla wersji bez laktozy.
foodie.by.bb
Pomidorowa z ryżem: wlewamy śmietanę do garnka. Mieszamy zupę, żeby dokładnie rozprowadzić kremowy dodatek. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
foodie.by.bb
Podanie: przelewamy zupę chochelką do głębokiego talerza lub bulionówki. Serwujemy od razu, dopóki jest gorąca. Możemy udekorować ją całym listkiem świeżej bazylii i dodatkowym kleksem śmietany, a nawet startym parmezanem. Dobrą zieloną alternatywą jest natka pietruszki lub tymianek. Zupa pomidorowa z ryżem tradycyjna smakuje wyśmienicie także odgrzana na drugi dzień, więc nie bójmy się zrobić jej więcej.
foodie.by.bb