4.41 (202)
Fit zapiekanka makaronowa to hit wśród szybkich, zdrowych obiadów. Jest lekka i pożywna, a jednocześnie porządnie syci. Zawiera brokuły i pomidory oraz pierś kurczaka, a także nieco sera, który pozwala połączyć całość w smakowite danie. To zbalansowany posiłek pełen witamin, minerałów i białka. Można wzbogacić go ulubionymi przyprawami i ziołami. Zobaczcie, jak powstaje błyskawiczna fit zapiekanka z makaronem i warzywami.
makaron penne 100 g
brokuły 100 g
pierś z kurczaka 100 g
olej rzepakowy 10 ml
pomidory w puszce 220 g
mozzarella 100 g
sól 6 g
pieprz 3 g
zioła prowansalskie 2 g
Penne: gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Idealne proporcje składników wyraża się często jako 1:10:100, co oznacza, że na każde 100 g makaronu potrzebujemy litra wody i 10 g soli. Penne powinno być lekko niedogotowane, zwłaszcza że potem zapiekamy je jeszcze z pozostałymi składnikami. Warto wybrać produkt pełnoziarnisty, który ma więcej minerałów i błonnika. Zapiekanka z warzywami i makaronem będzie miała wtedy też niższy indeks glikemiczny. Odcedzamy ugotowane rurki. Część wody możemy zachować – przydaje się do zagęszczania zup i sosów.
Make eat easy
Brokuł: dzielimy na różyczki o podobnym rozmiarze (żeby równomiernie się ugotowały). Umieszczamy warzywo na sitku i opłukujemy z zanieczyszczeń. Zagotowujemy wodę w sporym garnku. Powinien być na tyle pojemy, żeby różyczki mogły w nim swobodnie pływać. Wsypujemy szczyptę soli (nie tylko wpływa na smak, ale także na kolor warzywa – dzięki niej pozostanie soczyście zielone). Gotujemy brokuł przez około 4 minuty, po czym odcedzamy.
Make eat easy
Mięso: oczyszczamy pierś kurczaka (lub indyka) z błonek i kroimy ją w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką, jako że nie dodajemy tłuszczu podczas obróbki termicznej). Dusimy przez kilka minut, aż mięso zmieni kolor. Odkrywamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy suszone zioła prowansalskie. Możemy też wykorzystać sproszkowaną paprykę wędzoną lub granulowany czosnek. Dodajemy olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwę dobrej jakości – zawierają zdrową dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Możemy je wymienić także na olej lniany.
Make eat easy
Zapiekanie: na dnie niewielkiego naczynia żaroodpornego umieszczamy makaron. Posypujemy go połową startego sera. Zapiekanka fit świetnie smakuje z mozzarellą (najlepiej półtwardą, nie z serwatki, często używaną do pizzy) lub parmezanem. Na wierzchu rozprowadzamy pomidory z puszki (lub świeże, pokrojone w cząstki). Dodajemy różyczki brokuła i kawałki kurczaka. Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy w 180°C (tryb góra-dół) przez około 20–30 minut.
Make eat easy
Podanie: kiedy ser rozpuści się i lekko zarumieni, fit zapiekanka makaronowa jest gotowa. Wykrajamy z niej porcję i wyjmujemy ją, pomagając sobie szeroką łopatką. Możemy też zapiec składniki w indywidualnych kokilkach na zdrową przystawkę. Polecamy udekorować danie świeżymi ziołami. Możemy podać je z lekkim dipem, takim jak wegański sos tzatziki.
Make eat easy