4.46 (145)
Trufle czekoladowe to małe, niewinne słodkości, na które zawsze można sobie pozwolić. Masa składa się ze śmietany kremówki i czekolady – to klasyczny ganache. Dodaje się do niego nieco masła, żeby był bardziej plastyczny. Kulki można obtoczyć w kakao lub posiekanych orzechach. Wyglądają szykownie na przyjęciu, dobrze prezentują się w pudełku na prezent i świetnie smakują do kawy. Podpowiadamy, jak zrobić trufle czekoladowe. Przepis ucieszy całą rodzinę.
śmietana kremówka 100 ml
cukier 12 g
gorzka czekolada 250 g
masło 30 g
kakao 30 g
orzechy laskowe 30 g
Przygotowanie: siekamy 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao około 60–70%. Miłośnicy słodszy deserów mogą też wykorzystać mleczną tabliczkę. Jeśli robimy dużą porcję trufli, ułatwimy sobie zadanie, kupując czekoladę cukierniczą w formie dropsów lub pastylek. Kroimy masło w kostkę. Siekanie składników pomaga w stworzeniu jednolitej masy – równomiernie się wtedy rozpuszczają.
wero.ugc
Masa: wlewamy śmietankę 30 lub 36% do rondelka. Powoli ją podgrzewamy. Tuż przed tym, kiedy zacznie mocno wrzeć, zdejmujemy ją z palnika. Dodajemy masło, czekoladę i cukier (nie jest potrzebny, jeśli używamy mlecznego wyrobu). Czekamy chwilę, aż składniki się zagrzeją i zaczną topić. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. Studzimy ją w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Powinna całkowicie zastygnąć. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
wero.ugc
Dodatki: kakao przesiewamy przez gęste sitko, żeby nie miało żadnych grudek. Rozpuszczamy pozostałą gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Możemy też włożyć ją do plastikowego kubeczka i roztopić w mikrofalówce. Siekamy prażone orzechy laskowe bez skórki dużym nożem (takim jak mezzaluna) lub za pomocą malaksera. Równie dobrze sprawdzą się inne orzechy, na przykład włoskie, pekan lub ziemne. Możemy też wykorzystać zblanszowane migdały. Umieszczamy dodatki w oddzielnych miseczkach (najlepiej o rozłożystych brzegach, żeby łatwiej było obtaczać w nich czekoladowe kulki.
wero.ugc
Trufle czekoladowe: nabieramy masę za pomocą gałkownicy do lodów lub łyżki. Formujemy w dłoniach kulki. Ozdabiamy wedle uznania. Obtaczamy w kakao lub płynnej czekoladzie i posiekanych orzechach. Możemy pomóc sobie widelczykiem lub łyżeczką. Po udekorowaniu ponownie wkładamy do lodówki. Serwujemy na paterze lub w miseczce wyłożonej pergaminem.
wero.ugc
Porady
- Polecamy bawić się z formą deseru i przygotować trufle czekoladowe w różnych kształtach. Możemy wykorzystać na przykład silikonowe foremki do lodu. Innym sposobem jest umieszczenie jeszcze płynnej masy w rancie cukierniczym. Kiedy zastygnie, wycinamy z niej dowolne kształty za pomocą wykrawaczy do ciastek.
- Trufle możemy nadziać na wykałaczki lub patyczki do lizaków, a następnie umieścić na specjalnej podstawce lub w szklance. To ciekawa prezentacja na przyjęcie dla dzieci.
- Jeśli mamy w domu tylko orzechy laskowe ze skórką, możemy ją łatwo usunąć samodzielnie. Należy podprażyć je na patelni lub w piekarniku, a następnie umieścić na wilgotnej ściereczce i pocierać. Łupinka powinna z łatwością odchodzić od orzechów.
- Domowa trufla czekoladowa to uroczy, ładnie prezentujący się deserek, zwłaszcza dla miłośników mocno kakaowych smaków. Ozdobione kulki warto zapakować na elegancki prezent. Możemy włożyć je do kartonika wyłożonego pergaminem, umieścić w małych papilotkach lub ozdobnych celofanowych woreczkach ze wstążeczką.
Klasyczne trufle z czekolady obtacza się zazwyczaj w gorzkim kakao. Jednak wraz z upływem czasu powstało wiele różnych wersji – nie tylko słodkich, ale także pikantnych kulek. Poniżej przedstawiamy wybrane propozycje na posypki:
Niezbędnymi składnikami na trufle są czekolada i śmietanka – tworzą one tzw. ganache, który jest półproduktem używanym w wielu wyrobach cukierniczych. Żeby łatwiej było uformować kulki, do masy dodaje się masło, które nie ma większego wpływu na smak deseru. Czekoladowe trufle można wzbogacić także o następujące dodatki: