www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Tort keto waniliowy to pyszne ciasto na bazie mąki migdałowej, jajek i oleju kokosowego, które jest przyjemnie wilgotne, słodkie, a w połączeniu z jogurtową polewą - także muślinowe. Ten wypiek udowadnia, że nawet przy ograniczonej puli węglowodanów w diecie, możemy jeść smacznie i korzystać z przyjemności jedzenia deserów. Wystarczy odrobina fantazji i umiejętności łączenia składników, by wyczarować coś tak efektownego jak tort keto waniliowy.
jajka 240 g
olej kokosowy 10 g
mąka migdałowa 160 g
ksylitol 65 g
soda oczyszczona 15 g
ocet jabłkowy 5 ml
proszek do pieczenia 5 g
jogurt grecki 570 g
ekstrakt waniliowy 10 g
Przygotowanie: na 2 godziny przed wykonaniem ciasta (nie wliczamy tego do czasu robienia tortu) wyjmujemy z lodówki jogurt i wylewamy go na gazę, która jest nałożona na miskę. W ten sposób odcedzamy jogurt. Kiedy zostanie sama gęsta masa, miksujemy ją z ekstraktem z wanilii oraz ksylitolem. Chowamy do lodówki.
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Włączamy termoobieg. Maczamy arkusz pergaminu w wodzie, następnie zginamy go i wyżymamy. Używamy go do wyłożenia tortownicy o średnicy 22 cm.
Białka: w niewielkim, wysokim garnku miksujemy je na sztywną pianę.
Łączenie składników: w osobnej misce mieszamy ze sobą jogurt, żółtka, olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Dosypujemy do tego mąkę migdałową, ksylitol, mąkę słonecznikową, sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy. Delikatnie mieszamy białka i proszek do pieczenia w mieszance.
Pieczenie: wlewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i trzymamy kolejne 15 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wbita w środek wychodzi nieco lepka, ale ciasto nie przylega do niej. Obserwujemy wypiek przez ostatnie kilka minut, ponieważ może nagle zbrązowieć.
Podanie: wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, zostawiamy w formie, potem kładziemy delikatnie na półmisku. Wierzch smarujemy lukrem. Tort keto waniliowy zachowuje świeżość do trzech dni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com https://www.bbcgoodfood.com/recipes/keto-vanilla-cake