stockfood
4.42 (187)
Kupując przyprawy warto patrzeć na składy, które nie zawsze są naturalne. Aby uniknąć dodawania chemii do posiłków, warto przygotować samodzielnie mieszanki przypraw. Jednym z najprostszych takich przepisów jest sól ziołowa. Skład jest naturalny i całkowicie zależny od naszych preferencji. Jak zrobić sól ziołową w domu? To banalnie proste i zajmuje dosłownie minutę. Zobaczcie sami! Coś nam się wydaje, że sól ziołowa na stałe zagości w waszej kuchni.
sól morska 1 szklanka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
papryka chili 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżka stołowa
oregano 1 łyżka stołowa
rozmaryn 1 łyżka stołowa
bazylia 1 łyżka stołowa
czosnek granulowany 1 łyżeczka
papryka wędzona 1 łyżeczka
Sól ziołowa to przyprawa, która sprawdzi się w każdej kuchni. Gruboziarnistą sól i wszystkie przyprawy wsypujemy do wysokiego pojemnika i miksujemy na drobny pył. Gotową mieszankę przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika lub puszki.
stockfood
Porady
- Jeśli w domu jest wilgotno, a sól ziołowa ma tendencję do sklejania się, warto wsypać do solniczki trochę ziarenek ryżu. Ryż będzie absorbował wilgoć, dzięki czemu oczka solniczki nie będą się zatykać.
- Sprawdź, po co nam zioła w kuchni!
Jedną z ciekawszych propozycji przypraw jest sól ziołowa. Skład zaproponowany wyżej to idealna mieszanka do wytrawnych dań. Oregano, rozmaryn i bazylia dbają o mocny zapach, a chili, pieprz i czosnek granulowany o odpowiednią dozę pikanterii. Sól ziołowa może zastępować klasyczną w sosach, zupach, marynatach, czyli wszędzie tam, gdzie poza solą sięgnęlibyśmy również po inne przyprawy. Z kolei do gotowania, np. makaronu czy ziemniaków raczej nie sprawdzi się domowa sól ziołowa. Przepis na nią jest banalny i ciągle zdecydowanie warty przygotowania. Jak zrobić sól ziołową? Najlepiej jest sięgnąć po sól gruboziarnistą – nie jest ona oczyszczana, więc znajdziemy w niej najwięcej minerałów. Sól ziołowa domowej roboty to miks soli i wybranych ziół i przypraw. Warto jest również sięgnąć po silny robot kuchenny, który poradzi sobie ze zmieleniem składników. Sól ziołowa jest bardzo drobna i ma lekko szary odcień.
Sól jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni. Pomaga ona wydobywać z potraw ich niezwykły smak i dodaje charakteru mdłym posiłkom. Ciężko jest wyobrazić sobie gotowanie bez soli. Przylgnęła jednak do niej łatka niezdrowej. Czy sól jest szkodliwa? Sól stosowana w nadmiarze, również sól ziołowa, może powodować nadciśnienie i prowadzić do chorób serca i udarów. Z drugiej strony sól wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Nie powinno więc się rezygnować z niej w zupełności. Za najzdrowszy jej typ uchodzi sól himalajska, dlatego to ją najlepiej wykorzystać, aby powstała jak najlepsza sól ziołowa.