Artur Rogalski
4.44 (156)
Pierogi z wiśniami to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Gotowa potrawa wyśmienicie smakuje posypana cukrem oraz polana aksamitną, kwaśną śmietaną. W wersji fit możemy podać ją solo lub w towarzystwie jogurtu naturalnego. Pierogi z wiśniami z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
mąka 500 g
woda 300 ml
wiśnie 500 g
sól 2 g
śmietana 18% 50 ml
cukier 50 g
Przygotowanie: wiśnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie drylujemy. Wodę wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący. Zdejmujemy garnek z palnika.
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy ciepłą wodę oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy ciasto dłońmi. Na końcu formujemy je w kulę, owijamy folią do żywności oraz odkładamy na ok. 20 minut.
Formowanie pierogów: ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na duży placek. Następnie wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy na nich wiśnie. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy jego boki.
Gotowanie: do dużego garnka wlewamy ok. 2 litry wody. Wsypujemy niewielką szczyptę soli. Podgrzewamy płyn, a gdy zacznie wrzeć, wrzucamy partiami pierogi. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 2 minuty.
Podanie: pierogi z wiśniami wykładamy na talerz. Danie posypujemy cukrem i podajemy z kwaśną śmietaną.
Porady
- Pierogi z wiśniami to świetny pomysł na lekkie danie obiadowe. Ponadto rewelacyjnie sprawdzą się w roli smacznego deseru.
- Polecamy użyć świeżych wiśni. Poza sezonem na te owoce możemy sięgnąć również po te mrożone. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, a następnie osuszyć. Niektórzy posypują je odrobiną mąki ziemniaczanej. Dzięki temu podczas gotowania owoce nie puszczają tak dużo soku.
- Ciasto na pierogi bez problemu przygotujemy w wersji bezglutenowej. Mąkę pszenną zamieniamy wtedy na ryżową, gryczaną, kukurydzianą lub jaglaną. Produkty te różnią się od siebie smakiem oraz właściwościami. W związku z tym warto wymieszać je ze sobą.
- Niektórzy dodają do ciasta jajko. W ten sposób rewelacyjnie wzbogacają jego smak. Poza tym świetnie sprawdzi się tutaj także dodatek masła. Obecność składnika sprawi, że ciasto nie będzie wysychać.
- Ciasto na pierogi powinno być miękkie oraz elastyczne. Bardzo ważne jest, żeby nie wyrabiać go zbyt krótko. Czynność ta z reguły zajmuje ok. 15 minut. Gdy zauważymy, że jest ono gładkie i nie klei się do dłoni, to znak, że możemy zakończyć ten proces.
- Jeśli chcemy uzyskać czekoladowe ciasto na pierogi, wystarczy, że dodamy do niego dwie łyżki kakao. Należy pamiętać, żeby odjąć wtedy taką samą ilość mąki pszennej. Pierogi w takim wydaniu fantastycznie smakują polane słodką śmietanką 30%.
Pierogi z wiśniami z reguły podajemy solo bądź w towarzystwie kwaśnej śmietany oraz cukru. Danie fantastycznie smakuje także z dodatkiem:
Pierogi z wiśniami możemy także usmażyć. W takiej sytuacji zamiast do gorącej wody wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je z obu stron na złoty kolor przez ok. 5 minut. Następnie odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączymy z nich nadmiar tłuszczu. Gotowe danie posypujemy cukrem pudrem.
W wersji fit możemy je upiec. Należy wtedy po uformowaniu pierogów, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je z wierzchu jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C. Po 20-30 minutach danie będzie gotowe.
Ciasto na pierogi powinno być miękkie oraz elastyczne. Niekiedy jednak wychodzi twarde, a podczas formowania się rwie. Okazuje się, że istotne są tutaj odpowiednie proporcje składników. Najczęstszym problemem jest dodatek zbyt dużej ilości mąki. Poza tym konsystencja ciasta zależy w dużej mierze od tego, ile czasu poświęcimy na jego wyrabianie. To właśnie podczas tego procesu następuje rozwój siatki glutenowej. W związku z tym etap powinien zajmować z reguły ok. 15-20 minut.