Artur Rogalski
4.31 (211)
Sałatka z tortellini z chrupiącymi dodatkami, w postaci świeżej papryki, ogórka i kukurydzy z puszki z dodatkiem szynki drobiowej to nieoczywista propozycja. Świetnie sprawdza się na domówkach lub innych imprezach, na których dania podane są w formie szwedzkiego stołu. Sprawdźcie przepis na najlepszą sałatkę z tortellini z majonezowo-jogurtowym dressingiem.
tortellini 300 g
czerwona papryka 0.5 szt.
szynka 100 g
roszponka 100 g
kukurydza konserwowa 1 puszka
ogórek 0.5 szt.
majonez 75 g
jogurt grecki 20 g
czosnek 1 ząbek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gotowanie tortellini: wstawiamy wodę na makaron i dodajemy do niej szczyptę soli. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy tortellini z serem lub ze szpinakiem, gotujemy je zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (najczęściej 14 min). Odlewamy i odkładamy do ostygnięcia.
Kukurydza: potrzebujemy 200-250 g, odsaczamy ją z zalewy.
Ogórek: (długi) myjemy dokładnie, nie obieramy i kroimy w kostkę.
Papryka czerwona: (pół większej lub mała w całości) myjemy ją, wydrążamy i kroimy na pół, a następne w kostkę.
Roszponka: może też być rukola, jeśli mamy wersję nieumytą, to właśnie teraz przelewamy ją zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a najlepiej w suszarce do sałaty.
Szynka drobiowa: (może też być wieprzowa, np. koserwowa) jeśli jest plasterkach, kroimy ją w małe kwadraty. Jeśli w kawałku – to kroimy ją w drobną kostkę.
Sos czosnkowy: do miseczki przekładamy majonez, jogurt grecki (lub śmietanę 18%). Ząbek czosnku przeciskamy bezpośrednio do sosu. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Mieszanie sałatki: do dużej miski wrzucamy przestudzony ugotowany makaron tortellini, paprykę, szynkę drobiową, ogórek kukurydzę. Całość polewamy sosem jogurtowo-majonezowym. W razie potrzeby sałatkę z tortellini możemy posypać solą i pieprzem.
Porady
- Sos majonezowy można zastąpić w całości jogurtem.
- Jakie tortellini wybrać? Do tej kompozycji najlepiej pasuje nadzienie serowe lub szpinakowe. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na tortellini z szynką, wtedy można z powodzeniem zrezygnować z wędliny pokrojonej w kostkę.
- Ogórek wystarczy umyć. Można pokroić go ze skórką – jest smaczna, a dodatkowo jej ciemnozielony kolor ładnie wygląda w sałatce.
- Można ją także dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem i ozdobić listkami bazylii.
Sałatkę można podać w dużej misie z odpowiednim zestawem sztućców do nakładania. Jeśli robicie ją na kolację dla dwojga, składniki można od razu rozdzielić na dwa talerze.
Sałatka z makaronem tortellini jest popularna na bankietach. Dobrym pomysłem jest wtedy podzielenie jej na mniejsze porcje. Poniżej kilka pomysłów na jej podanie:
Sałatka z tortellini sama w sobie zawiera już cały komplet wartościowych składników – jest w niej sycący makaron, pożywna szynka i pełne witamin warzywne dodatki. Nie ma potrzeby serwowania jest z innymi wieloskładnikowymi potrawami. Jako dodatki sprawdzą się proste przekąski, takie jak:
Do sałatki można wykorzystać kolorowe tortellini, a także inne dodatki:
Sałatka z tortellini w wersji fit? Na pewno trzeba przygotować ją bez majonezu. Można wymieszać składniki z jogurtem naturalnym lub skropić całość oliwą z oliwek i doprawić odrobiną soku z cytryny.