0 (0)
Rolada marchewkowa jest świetną alternatywą popularnej rolady szpinakowej z serkiem i łososiem. Tu jednak bazujemy na produktach wegetariańskich. Wbrew pozorom jej wykonanie nie jest trudne, mamy tu też same łatwo dostępne składniki. Tak rolada marchewkowa króluje na świątecznych i imprezowych stołach. Tego rodzaju przekąski wybieramy na sylwestra, kolor rolady marchewkowej od razu przyciąga wzrok. Możemy być pewni, że to jedna z szybciej znikających przystawek.
marchewka 500 g
jajka 4 szt.
cukier 5 g
musztarda 20 g
twaróg 150 g
śmietana 18% 25 g
koperek 0.5 pęczka
rzodkiewka 5 szt.
chili 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przygotowanie: formę o wymiarach 32x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Można to zrobić ręcznie albo za pomocą malaksera.
Duszenie: rozgrzewamy patelnię z masłem, przekładamy na nią starte marchewki. Dosypujemy cukier, cukier, pieprz, chili i sól do smaku. Dusimy przez 10 minut, mieszamy, co chwilę. Pod koniec dokładamy jeszcze ostrą musztardę - mieszamy do połączenia składników.
ZjedzPięknie
Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Do marchewki dodajemy żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy partiami do przestudzonej masy marchwiowej, delikatnie łączymy szpatułką lub drewnianą łyżką.
ZjedzPięknie
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę na roladę marchewkową przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę, wyrównujemy wierzch. Wsadzamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy z foremki razem z papierem do pieczenia, przekładamy na czystą ściereczkę, wierzch przykrywamy drugą ściereczką. Po około 2 minutach przekręcamy ciasto i delikatnie usuwamy papier.
ZjedzPięknie
Masa twarogowa: rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Koperek płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty, a potem siekamy (niewielką ilość zostawiamy na później). Oba składniki przekładamy do twarogu, dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dokładanie mieszamy.
ZjedzPięknie
Zwijanie rolady: na zimny blat marchewkowy przekładamy masę twarogową, rozkładamy ją równo po całej powierzchni. Zwijamy ją w rulon i stabilizujemy ją papierem. Przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę, dzięki temu będzie się lepiej kroiła i zyska na smaku.
ZjedzPięknie
Podanie: roladę marchewkową kroimy na kawałki o grubości mniej więcej 2 centymetrów. Układamy na talerzy i przyozdabiamy koperkiem.
ZjedzPięknie