4.48 (194)
Przepis na roladę biszkoptową z kremem kawowym
jajka 5 szt.
śmietana kremówka 250 ml
masło 90 g
mąka 150 g
esencja waniliowa 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 5 g
sól 2 g
kawa rozpuszczalna 4 łyżki stołowe
cukier 120 g
cukier puder 40 g
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Blachę o wymiarach 25x35 cm natłuszczamy i wykładamy pergaminem.
Biszkopt: jajka ubijamy z 100 g cukru na gęsty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy stopione masło i kawę (2 łyżki rozpuszczone w łyżce gorącej wody). Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę. Pieczemy 15–20 min lub do czasu, aż będzie sprężyste w dotyku.
Zwijanie: ciasto przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem. Usuwamy papier z gorącego ciasta i odcinamy nierówne brzegi. Zwijamy roladę, pomagając sobie ściereczką. Studzimy ułożoną spojeniem do dołu.
Kawowy krem chantilly: ubijamy śmietanę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru, kawą i esencją waniliową.
Rolada: rozwijamy ciasto i smarujemy równą warstwą kremu. Ponownie je zwijamy i oprószamy cukrem pudrem;
Porady
Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami
Roladę dekoracyjnie możemy posmarować kremem kawowym również z zewnątrz i oprószyć mieloną kawą.