www.eatbetter.de
5 (2)
Puree ziemniaczane z kalarepą jest mocno kremowe i bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi świeżej natki pietruszki, gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Wyróżnia się lekko słodką nutą i delikatnym kapuścianym smakiem. To całoroczny dodatek obiadowy, ale najlepiej smakuje z jędrną, młodą kalarepą. Dobrze komponuje się z rybami, daniami smażonymi na patelni lub z grilla. Odpowiednie jest też do wszelkich kotletów: mięsnych i wegetariańskich. Sprawdźcie prosty przepis na puree ziemniaczane z kalarepą.
kalarepa 800 g
ziemniaki 700 g
woda 400 ml
sól 6 g
natka pietruszki 0.5 pęczka
mleko 200 ml
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pieprz biały 1 szczypta
Kalarepkę i ziemniaki (najlepsze będą mączyste, sypkie, typu C, np. bryza, gracja, finezja) myjemy i obieramy, potrzebne nam będą same bulwy. Warzywa kroimy na kawałki, mniej więcej tej samej wielkości większe kostki.
Do garnka wlewamy mniej więcej 400 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy niewielką ilość soli. Ostrożnie przekładamy kalarepę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości, potrwa to około 15-20 minut.
W międzyczasie płuczemy natkę pietruszki, osuszamy ją ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Siekamy drobno. Zamiast natki można też posiekać koperek lub szczypiorek.
Do ugotowanych warzyw wlewamy mleko 1,5% i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków (można też użyć blendera). Mleko zastosowane w przepisie można zamienić na śmietankę, jogurt naturalny, masło, a nawet serek topiony. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy ręcznie z puree ziemniaczanym z kalarepą. Do smaku dosypujemy gałkę muszkatołową (najlepiej świeżo startą) i pieprz biały, który idealnie komponuje się z ziemniakami. Danie podajemy w formie dodatku, pasuje np. do kotletów jajecznych lub kotletów mielonych z kapustą.
Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/kohlrabi-kartoffel-stampf-einfach-lecker