Adobe Stock
3 (1)
Pisto to hiszpańskie danie z szynką serrano i warzywami: cukinią, papryką, pomidorami oraz przyprawami: oregano, tymiankiem, papryką wędzoną. To niezwykle smaczna, pożywna i aromatycznych potrawa. Jeśli zależy nam na tym, żeby było bardziej sycące, to możemy zrobić je z jajkiem sadzonym i zjeść z kromką świeżego chleba. Z kolei w Hiszpanii pisto manchego podaje się w formie przystawki lub jako dodatek do dania głównego. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis, który przywoła wspomnienie wakacji.
szynka parmeńska (prosciutto) 50 g
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
cukinia 300 g
pomidory w puszce 200 g
czerwona papryka 1 szt.
oregano 2 g
tymianek 5 gałązek
papryka wędzona 2 g
sól 2 g
pieprz 2 g
oliwa z oliwek 45 ml
Przygotowania: cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Szynkę serrano kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię i paprykę myjemy – przekrawamy i usuwamy gniazdo nasienne. Oba warzywa kroimy w kostkę.
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na małym ogniu, mieszając. Dodajemy cukinię i paprykę. Dokładamy oregano, listki tymianku z 3 gałązek, paprykę wędzoną, sól oraz pieprz. Mieszamy i dusimy 5 minut.
Wykończenie pisto: dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i gotujemy 3 minuty. Doprawiamy do smaku. Serwując potrawę posypujemy ją ziołami.
Porady
- Do pisto możemy dodać bakłażana, również pokrojonego w kostkę. Jest to dobra opcja dla wegetarian, którzy po pominięciu szynki mogą danie wzbogacić o to warzywo.
- W sezonie pomidory z puszki warto zamienić na świeże, które są zdecydowanie bardziej aromatyczne, dzięki czemu danie będzie smaczniejsze. Pomidory delikatnie nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
- Zamiast szynki serrano możemy użyć innej dojrzewającej, np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej.
- Serwując danie możemy dodać do niego jajko sadzone. Uzupełnimy w ten sposób białko w potrawie, przez co potrawa będzie pełnowartościowa.
- Pisto można doprawić octem sherry i szczyptą cukru. Ten zabieg wydobędzie z potrawy pełnię aromatów.
- Do dania warto użyć też innych świeżych, aromatycznych ziół, np. bazylię, natkę pietruszki, rozmaryn. To one dodają ostatecznego kształtu smaku dania i za każdym razem możemy użyć innych.