Artur Rogalski
0 (0)
Pierogi z kurczakiem zachwycają delikatnością drobiowego mięsa i wyrazistym smakiem cebulki. Mają soczysty farsz, który robi się w kilka minut i ciasto, które zawsze się udaje. Choć szybko sycą, wszyscy i tak proszą o dokładkę. Pierogi z kurczakiem możemy serwować na obiad, choć odsmażone na kolację, smakują równie dobrze. Zarówno surowe, jak i gotowane nadają się do mrożenia.
mąka pszenna 350 g
woda 250 ml
cebula 150 g
czosnek 10 g
natka pietruszki 12 g
papryka chili 1 g
sól 3 g
pieprz 1 szczypta
olej 10 ml
Mięso: kupujemy gotowe mielone drobiowe ze sklepu. Jeśli mamy kurczaka w całości np. filet, udka lub pałki musimy je zmielić lub rozdrobnić malakserem. Pamiętajmy, by usunąć kości i skórę. Możemy też wykorzystać mięso z pieczonych udek lub z rosołu.
Farsz: obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Pozbawiamy czosnek łusek i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy zmielone mięso z kurczaka. Cały czas mieszamy je łyżką, bo potrafi się zbijać w większe kule. Kiedy mięso już się podsmaży, dodajemy cebulkę i czosnek, 1 g soli, sproszkowane chili oraz szczyptę pieprzu.
Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę i dosypujemy około 2 g soli (1/3 łyżeczki). Gotujemy w czajniku wodę, wlewamy wrzątek do szklanki i polewamy nią mąkę, jednocześnie zagarniając ją nożem, żeby cała się zaparzyła. Szybko zagniatamy ciasto w jednolitą kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok. Po 15 minutach rozwałkowujemy cienko ciasto i przy pomocy szklanki wycinamy z niego kółka. Na środku kładziemy farsz i zlepiamy boki palcami.
Gotowanie: ulepione pierogi z kurczakiem wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut. Podajemy z masełkiem, podsmażoną bułką tartą lub przesmażoną cebulką. Można je też posmarować roztrzepanym jajkiem i wsadzić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza.