Fot. Artur Rogalski , stylizacja: Anna Borowska
4.48 (161)
Pieczony kurczak z mięsno-owocowym nadzieniem to danie o wykwintnym wyglądzie na wyjątkowe okazje. Morele i jabłko dodają słodyczy kontrastującej ze smakiem czosnku.
boczek wędzony 200 g
biała kiełbasa 5 szt.
cebula 1 szt.
tymianek 2 gałązki
suszone morele 12 szt.
jabłka 1 szt.
bułka tarta 2 łyżki stołowe
pomarańcze 1 szt.
jajka 1 szt.
marchewka 2 szt.
seler naciowy 3 gałązki
czosnek 3 ząbki
liść laurowy 3 szt.
oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
słodka papryka 1 szczypta
kurczak 1 szt.
cydr 500 ml
cytryna 1 szt.
natka pietruszki 1 łyżka stołowa
Wędzony, parzony boczek i obraną ze skóry białą kiełbasę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, następnie wrzucamy je razem na rozgrzaną patelnię. Rumienimy dokładnie, dodajemy połowę małej, posiekanej cebuli, smażymy razem 10 min. Dodajemy listki z tymianku, posiekane morele i twarde i słodkie, obrane i posiekane jabłko oraz cały sok wyciśnięty z pomarańczy. Na koniec dorzucamy bułkę tartą i jajko i rękoma wyrabiamy wszystko na jednolity, mokry farsz.
W dużej misce mieszamy razem pozostałą cebulę, marchewkę, seler naciowy pokrojony w plasterki, nieobrany i zgnieciony czosnek, liście laurowe, oliwę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Rozkładamy na dnie naczynia do pieczenia kurczaka. Kurczaka porządnie solimy ze wszystkich stron, nadziewamy farszem i układamy na warzywach. Pieczemy w temp. 200°C ok. 1,5 godz.
Wszystkie warzywa spod spodu przecieramy na purée razem z wytopionym sosem. Dodajemy czubatą łyżkę mąki i stale mieszając, podsmażamy na patelni. Dolewamy cydr lub sok jabłkowy, sok z cytryny do smaku, przez 10 min redukujemy na gęsty, gładki sos. Podajemy go z natką do kurczaka.
Porady
Zamiast cydru możecie wykorzystać naturalny sok jabłkowy.
Tak przygotowane nadzienie możemy potraktować jako klops i upiec obok kurczaka jako dodatek. Alternatywą dla suszonych moreli będzie oczywiście suska sechlońska.