Fot. Artur Rogalski, stylizacja; Anna Borowska
4.53 (188)
Pakowaniec drożdżowy to bogaty w smaku świąteczny wypiek. Pełny orzechów laskowych, rodzynek, migdałów, daktyli i fig. Smak wzbogacono o konfiturę pomarańczową. Do przygotowania nie tylko na Boże Narodzenie.
drożdże 60 g
cukier 120 g
mleko 250 ml
mąka 500 g
żółtko 4 szt.
sól 1 szczypta
cytryna 1 szt.
esencja waniliowa 1 łyżka stołowa
rodzynki 100 g
masło 100 g
orzechy włoskie 200 g
cukier puder 400 g
białka 4 szt.
esencja waniliowa 2 łyżki stołowe
migdały 200 g
daktyle 150 g
figi 150 g
skórka pomarańczowa 50 g
marmolada pomarańczowa 600 g
jajka 1 szt.
migdały 1 szt.
Na ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodajemy 15 dag mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz. Do zaczynu dodajemy żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki, sól, skórkę cytrynową, wanilię i sparzone i osączone rodzynki. Wyrabiamy ciasto, dolewamy masło, ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Orzechy ucieramy z połową cukru, 2 białkami i łyżką esencji waniliowej. Zmielone, blanszowane migdały ucieramy z resztą cukru, białek i wanilii. Konfitury z pomarańczy osączamy i podsuszamy w piekarniku. Bakalie tniemy na paseczki.
Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część ciasta wykładamy na blachę (30 x 20 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Natłuszczonymi palcami rozciągamy ciasto na całą powierzchnię formy. Na tym rozkładamy masę migdałową, a na niej połowę bakalii i konfitur. Przykrywamy warstwą ciasta, na to wykładamy masę orzechową, na nią – resztę bakalii i konfitur. Przykrywamy pozostałym ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy 45 min w temp. 200°C.
Porady