Adobe Stock
5 (2)
Oreo shake to gratka dla miłośników kultowych ciasteczek i deser na ochłodę w ciekawym wydaniu. Składa się tylko z 3 składników i powstaje w 5 minut. Do jego przygotowania potrzebne będą lody waniliowe lub śmietankowe (można je kupić lub zrobić samemu) i mleko. Kremowy koktajl dekorują pokruszone markizy, ale można go też uzupełnić bitą śmietaną i sosem karmelowym. Sprawdźcie, jak zrobić błyskawiczny shake oreo.
oreo 100 g
mleko 300 ml
lody waniliowe 200 g
Przygotowujemy składniki koktajlu i naczynia do serwowania. Lody waniliowe (lub śmietankowe) warto wyjąć kilka minut wcześniej na blat kuchenny, żeby nie były zbyt twarde i udało się je nabrać na łyżkę. Wysokie szklanki lub słoiki z uchem do koktajli polecamy natomiast wcześniej dobrze schłodzić – włożyć je do zamrażarki lub wypełnić lodem i odstawić na kilka minut.
Rozdrabniamy 8 ciasteczek oreo (resztę odkładamy do dekoracji). Możemy też użyć dowolnych herbatników kakaowych z kremowym nadzieniem, typu markizy. Wkładamy je do woreczka i rozkruszamy, uderzając ciężkim przedmiotem, na przykład wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Wrzucamy rozdrobnione ciastka do wysokiego naczynia lub kielicha blendera.
Dodajemy mleko i lody waniliowe. Jeśli chcemy zrobić wegański shake oreo (wbrew pozorom te popularne ciasteczka nie zwierają żadnych składników odzwierzęcych), dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy wykorzystać dojrzałe banany i napój roślinny, na przykład migdałowy. Krótko miksujemy całość – tak, żeby dobrze połączyć składniki, ale zostawić w koktajlu wyczuwalne okruszki. Można to zrobić w blenderze kielichowym lub, jeśli dobrze rozdrobniliśmy wcześniej ciastka, za pomocą elektrycznej trzepaczki.
Natychmiast przelewamy oreo shake do wysokich szklanek, dopóki jest zimny. Opcjonalnie na wierzch wykładamy kilka łyżek bitej śmietany (lub wyciskamy ją z rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką). Ozdabiamy koktajl pozostałymi ciastkami (można je przepołowić lub pokruszyć). Żeby powstał prawdziwie dekadencki, słodki deser, polejmy go dodatkowo sosem karmelowym lub czekoladowym.