www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Naleśniki z ciecierzycy z hummusem to świetny przepis na lekki lunch. Te cienkie placki znane są jako socca (w kuchni francuskiej) lub farinata (we Włoszech). Składają się wyłącznie z mąki besan i wody, nie zawierają glutenu. Można podawać je z różnymi dodatkami, a my postawiliśmy na bliskowschodnie smaki – pastę z ciecierzycy oraz cebulę marynowaną w soku z cytryny. Kompozycję dopełniają pomidory, sałata i kolendra. Poznajcie przepis na naleśniki socca z hummusem.
mąka z ciecierzycy 75 g
olej rzepakowy 2 łyżeczki
czerwona cebula 1 szt.
cytryna 0.5 szt.
hummus 4 łyżki stołowe
pomidor 2 szt.
kolendra 3 gałązki
sałata 50 g
Ciasto na naleśniki: łączymy mąkę ze 180 ml wody. Mieszamy rózgą do całkowitego połączenia składników. Jeśli mamy czas, przykrywamy miskę i odstawiamy ją na 30 minut, żeby masa napęczniała.
Przygotowanie dodatków: obieramy czerwoną cebulę, kroimy ją w piórka i wkładamy do miseczki. Polewamy ją sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Pomidory kroimy w ósemki. Myjemy i osuszamy kolendrę oraz sałatę (na przykład rzymską lub lodową, ale możemy wykorzystać także dowolne zielone liście, takie jak szpinak, rukola, cykoria lub mizuna).
Smażenie: rozgrzewamy łyżkę oleju na dużej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu. Wlewamy połowę ciasta na naleśniki z mąki z ciecierzycy. Rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni. Smażymy przez około 6 minut, aż stężeje i krawędzie z łatwością będą odchodzić od patelni. Odwracamy placek za pomocą szpatułki i smażymy go jeszcze przez 4–6 minut, żeby stał się chrupiący. Zdejmujemy go i wkładamy do szuflady grzewczej pod piekarnikiem. Przyrządzamy drugi naleśnik z pozostałego ciasta.
Podanie: rozsmarowujemy pastę z ciecierzycy na środku każdego placka. Układamy na niej cząstki pomidorów i zamarynowaną w soku cytrynowym cebulkę. Dekorujemy świeżą kolendrą i wybranymi liśćmi sałat. Składamy gotowe naleśniki z ciecierzycy z hummusem na pół. Podajemy od razu.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/socca-pancakes-with-hummus-lemony-onions