4.42 (211)
Miodownik z kajmakiem to proste ciasto warstwowe, wystarczy upiec trzy kruche blaty, przełożyć je kremem budyniowym i masą krówkową. Wierzch ozdabiamy orzechami i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Najlepiej smakuje schłodzony. Miodownik z kajmakiem to jedno z tych ciast, które bazuje na podstawowych składnikach, a zachwyca smakiem. Będziecie częściej wracać do tego przepisu.
mąka 400 g
cukier 148 g
cukier waniliowy 16 g
soda oczyszczona 6 g
masło 515 g
miód 50 g
jajka 1 szt.
mleko 500 ml
budyń śmietankowy 40 g
masa kajmakowa 510 g
orzechy włoskie 120 g
czekolada deserowa 90 g
Przygotowanie: blachę o wymiarach 20x30 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy składniki z lodówki, oprócz 200 g masła na kruche ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Kruche ciasto: mąkę i sodę przesiewamy do miski, dosypujemy 100 g cukru, cukier wanilinowy, dodajemy 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Składniki możemy posiekać nożem lub zagnieść na kruszonkę, sprawdzi się też mikser planetarny z odpowiednią końcówką. Dokładamy miód i jajko, zagniatamy je jednolitą, dość zwartą masę.
ZjedzPięknie
Wykładanie formy: gotowe ciasto na miodownik dzielimy na trzy równe części (można użyć wagi kuchennej), czyli nasze warstwy ciasta. Blaszkę wykładamy pierwszym blatem - można rwać kawałki ciasta i sklejać je ze sobą równomiernie już w foremce. Blaszkę wkładamy na średnią półkę piekarnika na mniej więcej 6 minut. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi blatami. Zostawiamy je do wystygnięcia, w tym czasie przechodzimy do robienia kremów.
ZjedzPięknie
Masa budyniowa: 375 ml mleka przelewamy do garnka, dodajemy ok. 48 g cukru, gotujemy, ale uważamy, żeby nie wykipiało. W 125 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Przelewamy go do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Przekładamy ją do miseczki i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do przestudzenia, powinien powstać delikatny kożuszek. 150 g miękkiego masła przekładamy do misy miksera, stopniowo dodajemy chłodny budyń i miksujemy.
ZjedzPięknie
Masa kajmakowa: ubijamy pozostałe miękkie masło, stopniowo dodajemy masę kajmakową z puszki. Powinna powstać jednolita, puszysta masa.
ZjedzPięknie
Składanie ciasta: blachę wykładamy czystym papierem do pieczenia. Na nim układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy go masą budyniową. Kładziemy drugi blat i nakładamy na niego 2/3 masy kajmakowej, dociskamy ostatnim blatem posmarowanym od góry resztą kajmaku.
ZjedzPięknie
Podanie: orzechy włoskie (można zastąpić pekanami lub laskowymi) siekamy i posypujemy nimi wierzch blatu z kajmakiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 5 g masła (1 łyżeczka) i dekorujemy nią ciasto. Miodownik z kajmakiem wkładamy do lodówki na całą noc (czas nie został uwzględniony w klasyfikacji deseru).
ZjedzPięknie