4.52 (142)
Miniburgery znikają na imprezach jako pierwsze. Nic dziwnego – przekąska w postaci miniaturowych kanapek na ciepło jest smaczna, kolorowa i pożywna. Wypełniają je klasyczne składniki: kotleciki z wołowiny, ogórki kiszone, sałata, musztarda i ketchup. Z naszą pomocą podacie je w miękkich bułeczkach własnego wypieku, co na pewno zrobi wrażenie na gościach. Podpowiadamy, jak zrobić domowe miniburgery. Przepis podbije serca mięsożerców.
mąka pszenna 260 g
drożdże 3 g
cukier 10 g
mleko 125 ml
sól 9 g
jajka 2 szt.
masło 20 g
sezam 5 g
mięso mielone wołowe 400 g
bułka tarta 40 g
słodka papryka 3 g
papryka ostra 2 g
pieprz 3 g
sałata strzępiasta 3 liście
kiszone ogórki 4 szt.
musztarda 40 g
ketchup 40 g
Ciasto na bułki: rozpuszczamy i studzimy masło. Lekko podgrzewamy mleko. Roztrzepujemy jajko widelcem (wyjmujemy je nieco wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej). Wsypujemy do miski mąkę pszenną, cukier, suche drożdże i łyżeczkę soli. Dolewamy mleko i masło oraz łyżkę jajka (resztę odkładamy do posmarowania bułek). Wyrabiamy składniki ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Formujemy kulę. Wkładamy ją do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Pieczenie bułeczek: kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na części. Formujemy z nich niewielkie kulki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, najlepiej za pomocą pędzelka cukierniczego. Posypujemy sezamem. Do ozdoby wierzchu wypieku możemy też wykorzystać mak, kminek lub czarnuszkę. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Minibułeczki do burgerów powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Studzimy je na kratce.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Kotleciki: umieszczamy mięso w misce (najlepiej sprawdzi się mielone z łopatki, antrykotu, łaty lub pręgi wołowej). Kluczem do soczystego burgera jest to, żeby wybrany kawałek mięsa zawierał odpowiednią ilość tłuszczu, dlatego nie polecamy chudej polędwicy lub szynki. Dodajemy jedno małe jajko i bułkę tartą. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz słodką i ostrą papryką. Przez chwilę wyrabiamy dłońmi. Formujemy niewielkie kotlety. Smażymy je na patelni z olejem lub za pomocą frytkownicy beztłuszczowej (8–12 minut w 230°C).
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Przygotowanie dodatków: delikatnie myjemy i osuszamy sałatę strzępiastą (sprawdzi się też lodowa lub rzymska). Rwiemy ją na mniejsze kawałki, o podobnym rozmiarze co nasze minihamburgery. Kroimy ogórki kiszone w skośne plasterki. Możemy również wykorzystać inne klasyczne dodatki warzywne, takie jak korniszony, świeży pomidor i czerwona cebula.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Miniburgery: przekrajamy bułki na pół. Spody smarujemy musztardą. Układamy na nich kotleciki. Pokrywamy je warstwą ketchupu i plasterkami ogórków kiszonych. Na wierzchu umieszczamy kawałek sałaty i drugą część bułki. Na koniec wbijamy wykałaczki w miniaturowe burgery, żeby łatwiej było je przenosić i żeby pozostały w całości. Serwujemy na drewnianej desce do przystawek, dużym talerzu lub łupku.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Porady
- Miłośnikom naturalnych, domowych rozwiązań polecamy przyrządzenie własnego ketchupu z pomidorów.
- Do zrobienia ciasta na domowe bułki można też wykorzystać świeże drożdże. Pamiętajmy wtedy jednak o przygotowaniu zaczynu. Rozróbmy je w ciepłym mleku i wymieszajmy z częścią mąki i cukrem. Dajmy drożdżom 15 minut, żeby zaczęły pracować.
- Miniburgery na imprezę będą świetnie smakować z serem żółtym. Zapieczmy wcześniej spód bułki z plasterkiem goudy lub cheddara dla najlepszego efektu.
- Domowe bułki do miniburgerów są świeże przez 1–2 dni od upieczenia. Należy je przechowywać w woreczku foliowym lub innym szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Idealnym uzupełnieniem domowych miniburgerów będą samodzielnie przygotowane sosy. Polecamy skorzystać z naszych sprawdzonych przepisów na:
Miniburgery z domowymi bułkami będą równie smaczne, ale zaskoczą gości, jeśli posmarujemy je mniej tradycyjnymi dodatkami, takimi jak orientalny sos mango, sriracha lub chutney ze śliwki. Świetny akompaniament tworzą dla nich frytki belgijskie lub chipsy z batatów.
Miniaturowe burgery na imprezę można przygotować także w wersji bez mięsa. Kotlety z wołowiny możemy zastąpić takimi dodatkami jak:
Jeśli chcemy przygotować miniburgery wegańskie, musimy także nieco zmodyfikować przepis na bułeczki. Możemy skorzystać z dowolnego zamiennika jajka, np. siemienia lnianego. Zamiast mleka sprawdzi się wybrany napój – sojowy, migdałowy lub owsiany. Masło z powodzeniem zastąpi tłuszcz roślinny, na przykład kokosowy. Taka receptura przyda się także osobom, które nie przyswajają laktozy.