5 (3)
Masala chai to nic innego, jak herbata z rozgrzewającymi przyprawami. Najlepszy efekt uzyskamy, rozcierając je w moździerzu bezpośrednio przed przygotowaniem. Tylko wtedy zachowają pełnię aromatu. Sekret smaku tkwi w gotowaniu, najpierw wody z mlekiem i przyprawami, a potem również z herbatą i cukrem. Masala chai to prosty sposób na uzyskanie pysznej herbaty z mlekiem w indyjskim stylu.
korzeń imbiru 10 g
cynamon 1 szt.
kardamon 5 g
anyż 2 szt.
goździki 4 szt.
pieprz 2 szt.
herbata 8 g
mleko 125 ml
woda 250 ml
cukier trzcinowy 12 g
Cynamon: laskę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do moździerza. Rozgniatamy go tak, żeby zostały tylko niewielkie cząstki.
wero.ugc
Imbir: potrzebny nam będzie mniej więcej 2-centymetrowy kawałek. Dokładnie go myjemy i obieramy go łyżeczką, żeby zachować jak najwięcej cennych właściwości. Kroimy go na plasterki.
wero.ugc
Mleko z przyprawami: do moździerza dokładamy goździki, anyż i 2 ziarenka czarnego pieprzu. Rozcieramy mocno, ale tak, żeby widoczne były kawałki przypraw. Łuskamy kardamon, dorzucamy go do moździerza i ponownie rozgniatamy. Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko, wodę, dosypujemy przyprawy, dorzucamy też imbir. Gotujemy przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Mieszamy co jakiś czas, uważając, żeby mleko nie wykipiało.
wero.ugc
Mleko z herbatą: do garnka dosypujemy 2 łyżeczki czarnej herbaty. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty.
wero.ugc
Słodzenie: pod koniec gotowania mleka z przyprawami, dosypujemy cukier brązowy (trzcinowy). Mogą to być też inne cukry lub słodziki, ale smak indyjskiego napoju ulegnie nieznacznej zmianie.
wero.ugc
Podanie: masala chai przelewamy przez małe sitko bezpośrednio do szklanek. Możemy na wierzchu położyć gwiazdkę anyżu. Koniecznie pijemy gorące.
wero.ugc