www.apetitonline.cz
0 (0)
Zupa lasagne to szybszy sposób na włoski klasyk. Składa się z tych samych elementów, co słynna zapiekanka, a jednak jest nieco inna – zaskakuje płynną, rozgrzewającą formą. Niektórym skojarzy się z pomidorówką, chociaż pływają w niej duże płaty makaronu i mielona wołowina. Jest pełna aromatycznych ziół śródziemnomorskich. Żeby dopełnić tradycyjną kompozycję, obok serwuje się kremową mieszankę serów. Sprawdźcie nasz przepis na niezwykłą zupę lasagne.
mięso mielone wołowe 450 g
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
cebula 1 szt.
czosnek 5 ząbków
koncentrat pomidorowy 2.5 łyżki stołowe
pomidory w puszce 500 g
bulion wołowy 1.25 l
rozmaryn 0.5 łyżeczki
bazylia 2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
tymianek 0.5 łyżeczki
sól 6 g
pieprz 3 g
lasagne 8 szt.
mozzarella 200 g
śmietana kremówka 100 ml
parmezan 0.5 szklanki
natka pietruszki 3 gałązki
Smażenie mięsa: rozgrzewamy oliwę w garnku. Dodajemy mieloną wołowinę. Rozbijamy grudki drewnianą łyżką i smażymy. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Czekamy, aż zmiękną i uwolnią aromat. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Smażymy go przez chwilę, mieszając.
Gotowanie zupy: dodajemy do mięsa dwie puszki krojonych pomidorów. Zalewamy zawartość garnka bulionem wołowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy suszone zioła: bazylię, oregano, rozmaryn i tymianek. Doprowadzamy zupę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ją przez 20 minut.
Makaron lasagne: łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, według przepisu na opakowaniu. Płaty powinny być przyrządzone al dente, ponieważ jeszcze dojdą w gorącej zupie.
Pasta serowa: rwiemy mozzarellę na małe kawałki. Parmezan ścieramy na tarce (po rozdrobnieniu powinniśmy otrzymać około 0,5 szklanki). Łączymy oba rodzaje serów ze śmietaną kremówką.
Podanie: dodajemy makaron do zupy. Myjemy i drobno siekamy natkę pietruszki. Posypujemy nią gotową potrawę. Obok serwujemy masę serową. Zupa lasagne dobrze zaprezentuje się też ozdobiona świeżą bazylią lub tymiankiem.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/lasagne-jako-polevka