4.5 (165)
Kanapki imprezowe to smakowite przekąski na kameralną domówkę lub huczne urodziny. Zadowolą każdego gościa, bo występują w 3 wersjach. Oferują wędzonego łososia, salami lub ser camembert w smakowitych, słodkich i słonych konfiguracjach. Nie brakuje w nich kolorowych dodatków, takich jak ogórek, rukola, koperek i gruszka. Sprawdźcie przepis na kanapeczki imprezowe z bagietki, które znikną z talerzy w błyskawicznym tempie.
bagietki 2 szt.
łosoś wędzony 150 g
serek śmietankowy 200 g
cytryna 1 szt.
koperek 0.5 pęczka
ogórek 1 szt.
ser żółty 150 g
salami 100 g
konserwowe ogórki 4 szt.
rukola 30 g
gruszki 1 szt.
camembert 1 szt.
orzechy włoskie 30 g
masło 50 g
pieprz 1 szczypta
Bagietki: kroimy w kromeczki, lekko na ukos, żeby ładnie się prezentowały i miały większą powierzchnię, na której ułożymy dodatki. Najlepiej wykorzystać nóż z ząbkami przeznaczony do krojenia chleba lub inne ostre narzędzie – ważne, żeby nie ściskać bułki zbyt mocno, inaczej zmieni kształt. Smarujemy kromki miękkim masłem. Należy wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić, możemy przygotować je na szybko poprzez starcie go na grubych oczkach tarki lub rozgrzanie w kuchence mikrofalowej.
foodie.by.bb
Warzywa i dodatki: zielony ogórek kroimy w skośne plasterki. Nie musimy go obierać – ciemna zieleń skórki elegancko zdobi kanapki na imprezę z bagietki – ale należy go dokładnie umyć. Koperek i rukolę opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Ogórki konserwowe dzielimy wzdłuż na pół. Gruszkę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Camembert plasterkujemy. Orzechy włoskie grubo siekamy.
foodie.by.bb
Kanapeczki imprezowe z łososiem: smarujemy część kromeczek puszystym serkiem śmietankowym. Na nim układamy plastry łososia wędzonego na zimno. Na wierzchu każdej kanapki z bagietki umieszczamy gałązkę koperku. Oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Cytrynę sparzamy i kroimy w półplasterki. Przyda się do dekoracji przystawki.
foodie.by.bb
Minikanapki imprezowe z camembertem: kolejne kromeczki z masłem przykrywamy listkami rukoli. Umieszczamy na nich plastry camemberta (może być też brie lub dowolny ser pleśniowy, na przykład roquefort), a następnie gruszkę. Posypujemy kanapeczki posiekanymi orzechami włoskimi. Ta przystawka świetnie smakuje także na ciepło – owoce warto skarmelizować na patelni i skropić miodem lub sosem balsamicznym. Pieczywo można rozgrzać w piekarniku z odrobiną oliwy.
foodie.by.bb
Imprezowe kanapeczki z salami: na pozostałych kromkach bagietki układamy plastry sera żółtego (można pokroić je w trójkąciki lub zwinąć w luźne ruloniki) i salami. Połowę kanapek przykrywamy zielonym ogórkiem, a resztę korniszonami. Możemy udekorować tę przystawkę majonezem.
foodie.by.bb
Podanie: układamy przystawki z bagietki na zimno na dekoracyjnej desce (z drewna lub z łupka). Obok kanapek z wędzonym łososiem umieszczamy półplasterki cytryny – goście będą mogli skropić nią przekąskę. Pamiętajmy, że na imprezowym szwedzkim bufecie nie może zabraknąć serwetek. Są niezbędne, jeśli podajemy dania typu finger food.
foodie.by.bb