Maria Panzer
0 (0)
Jednogarnkowy makaron z brokułami robi się niezwykle szybko, przy tym dostarczamy ogromną porcję zdrowia. Podczas gotowania ze śmietany i serka topionego powstaje cudownie kremowy sos. To powinna być obowiązkowa pozycja na zabiegane dni, wystarczy kilka minut przygotowań i możemy cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Przetestujcie prosty przepis na makaron z brokułami przyrządzany w jednym garnku.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 15 ml
bulion warzywny 1 l
śmietana 12% 150 ml
sól 5 g
serek topiony 15 g
bazylia 30 g
pieprz 3 g
sok z cytryny 15 ml
Przygotowanie: cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Myjemy brokuły, w razie potrzeby obieramy łodygę. Różyczki i łodygi brokuła kroimy na małe (ok. 2 cm) kawałki.
Smażenie: w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Najpierw smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy czosnek, bulion warzywny, śmietanę, sól jodowaną i makaron - wszystko mieszamy. Brokuły dodajemy jako ostatnie, już nie mieszamy (nie gotujemy ich wcześniej, przypominają raczej te gotowane na parze). Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut .
Makaron z brokułami: gdy tylko osiągnie pożądaną konsystencję, a płyn znacznie się zredukuje, mieszamy z serkiem topionym i posiekaną bazylią (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Doprawiamy solą jodowaną, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dekorujemy listkami bazylii i podajemy na gorąco.
Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/one-pot-pasta-mit-brokkoli-cremig-lecker
Porady
- Jeśli chcemy nieco zróżnicować kolor jednogarnkowego makaronu, przed gotowaniem warto dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wtedy gdy dokładamy brokuły.
- Warto wiedzieć, że brokuły są symbolem zdrowej diety. Dostarczają nie tylko solidnej porcji sycącego i przyjaznego dla jelit błonnika, ale także licznych witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę C, K i potas.