Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 6 minut Porcja: 505 kcal Składniki na 4 porcje
Składniki:
1 kg filetów z flądry
1/2 cytryny
2–3 pory
2 marchewki
ząbek czosnku
SOS:
25 dag masła
2 żółtka
4 łyżki wytrawnego białego wina
2 łyżki soku z cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
Filety z flądry na porach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Filety z flądry skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut.
■ Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Warzywa umyć. Por przeciąć wzdłuż na pół, odciąć końcówki i pokroić na 12-cm długości paski. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż w słupki.
■ Na spodzie specjalnego naczynia do gotowania na parze ułożyć przyprawioną rybę. Obłożyć ją warzywami i lekko oprószyć solą i pieprzem. Kuchenkę mikrofalową nastawić na funkcję gotowanie na parze. Warzywa należy gotować około 6 minut.
■ SOS: masło sklarować i ubijać do uzyskania piany. Żółtka razem z winem przełożyć do metalowej
miski i w gorącej kąpieli wodnej ubić na jednolitą masę. Dodać masło, lejąc cieniutkim strumieniem,
i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nie zagotowywać. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Warzywa wyłożyć na półmisek, polać sosem, na to poukładać kawałki ryby, przystroić marchewką.