0 (0)
Drożdżówki z jabłkami to lekkie, puszyste i miękkie bułeczki z nadzieniem z prażonych owoców. Ich wierzch zdobi chrupiąca kruszonka i lśniący cytrynowy lukier. To idealne drugie śniadanie dla zabieganych, które warto zabrać do pracy lub szkoły. Można je też zjeść klasycznie, na podwieczorek. Koniecznie zapiszcie sobie nasz przepis na drożdżówki z jabłkami i kruszonką w kuchennych notatnikach.
mąka pszenna 620 g
mleko 250 ml
drożdże 50 g
cukier 100 g
jajka 3 szt.
masło 190 g
jabłka 1 kg
cukier puder 130 g
sok z cytryny 15 ml
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Jeśli zapomnieliśmy o tym kroku i chcemy je szybko doprowadzić do temperatury pokojowej, możemy je włożyć na kilka minut do ciepłej wody. 500 g mąki przesiewamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy w rondelku. Powinno mieć około 37–40°C, żeby stworzyć idealne warunki do pracy drożdży.
ZjedzPięknie
Zaczyn: wkruszamy drożdże do ciepłego mleka. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto na drożdżówki z jabłkami możemy też zrobić z wykorzystaniem suszonych drożdży (14 g). Nie trzeba wtedy robić zaczynu. Wystarczy wymieszać je z sypkimi składnikami.
ZjedzPięknie
Ciasto: w misie miksera umieszczamy 2 jajka. Ubijamy je z pozostałym cukrem, aż staną się puszyste. Zaczyn łączymy z resztą przesianej mąki i dodajemy go do masy jajecznej. Zmieniamy końcówki miksera na haki do zagniatania ciasta. Wyrabiamy składniki przez 15 minut. Na koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (100 g). Mieszamy całość jeszcze przez 5 minut, żeby tłuszcz dobrze połączył się z ciastem. Owijamy misę folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Jabłka: obieramy, dzielimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy miąższ w kostkę i wkładamy do sporego garnka z grubym dnem. Smażymy jabłka przez około 20 minut, aż zaczną się rozpadać. Jeśli są bardzo kwaśne, lekko je dosładzamy. Możemy dodać do nich także rodzynki oraz cynamon i cukier waniliowy. Najlepiej sprawdzą się twarde, kwaskowe odmiany, takie jak szara reneta lub antonówka.
Kruszonka: łączymy w misce 120 g mąki i 50 g cukru pudru. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło (90 g). Rozcieramy składniki palcami, aż zaczną sklejać się w grudki.
Formowanie drożdżówek: przekładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę lub blat kuchenny podsypane mąką. Wyrabiamy je przez chwilę, po czym rozwałkowujemy na placek o grubości około 1,5 cm. Wykrajamy z niego okręgi za pomocą szklanki lub wycinarki do ciastek. Wyjdzie nam około 20 sztuk, jeśli wybrane narzędzie będzie miało średnicę 8 cm. Układamy krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy w nich wgłębienia, najlepiej za pomocą denka wąskiej szklanki.
ZjedzPięknie
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wypełniamy porcje ciasta jabłkowym nadzieniem i posypujemy kruszonką. Roztrzepujemy jajko. Smarujemy nim brzegi bułeczek, najlepiej za pomocą pędzelka cukierniczego. Wstawiamy blachę do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie drożdżówki z jabłkami i kruszonką urosną i ładnie się zarumienią.
ZjedzPięknie
Dekoracja: robimy szybki lukier z cukru pudru. Łączymy sok z cytryny z przesianym przez gęste sitko cukrem. Powinna powstać perłowa, lśniąca i gęsta, ale lejąca się masa. Ozdabiamy nią wystudzone drożdżówki z jabłkiem.
ZjedzPięknie