Stockfood
4.31 (174)
Ciasteczka owsiane z żurawiną nie zawierają ani mąki, ani cukru, a smakują wyśmienicie, są słodkie dzięki dodatkowi bananów. Robi się je szybko, do tego pieką się w mniej niż 15 minut. Wystarczy wymieszać składniki i uformować je na blasze. Płatki owsiane sprawiają, że są bardzo sycące, dlatego z powodzeniem mogą zastąpić śniadanie, sprawdzają się też na wynos do szkoły i do pracy. Niskokaloryczne ciasteczka owsiane zachowują świeżość przez kilka dni.
orzechy włoskie 20 g
banany 2 szt.
płatki owsiane 200 g
suszona żurawina 40 g
słonecznik 20 g
miód 50 g
Orzechy: obieramy z łupin i siekamy drobno. Możemy wykorzystać też łuskane orzechy ze sklepu, a nawet mąkę orzechową.
Banany: obieramy ze skórek i rozgniatamy na purée widelcem lub przy pomocy blendera.
Mieszanie składników: do bananów wrzucamy płatki owsiane, żurawinę, posiekane orzechy i pestki. Dodajemy miód i całość mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
Przygotowania do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Formowanie: ciasto nakładamy łyżką na przygotowaną blachę, pamiętając o zachowaniu odstępów. Z tej porcji powinno nam wyjść ok. 16 ciasteczek owsianych z żurawiną.
Pieczenie: blachę z ciastkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 12–15 min.
Porady
- Część płatków owsianych można zmielić blenderem na mąkę, żeby ciasteczka miały bardziej zwartą strukturę.
- Z kolei jeśli chcecie, żeby ciastka owsiane z żurawiną wyszły chrupiące, dodajcie mąkę – pszenną, pełnoziarnistą lub owsianą.
- Można dosypać także łyżeczkę proszku do pieczenia, dzięki temu bardziej wyrosną.
- Oprócz żurawiny można dodać suszone morele, śliwki lub rodzynki.
- W wegańskiej wersji przepisu na ciasteczka owsiane z żurawiną należy pominąć miód, zastępując go np. erytrytolem.