Kto powiedział, że ciasto musi być tuczące? W tym przepisie nie znajdziecie ani grama mąki, masła czy oleju, a mimo to gotowy wypiek wychodzi obłędnie puszysty i rozpływa się w ustach. Ciasto jogurtowe można jeść bez ograniczeń, a przygotowanie go to pestka. Zobaczcie ten prosty przepis, a od razu zechcecie spróbować takiej wersji klasycznego deseru.

Jak zrobić ciasto jogurtowe bez mąki?

Pewnie wielu z was jadło lekkie i puszyste ciasto jogurtowe, jednak to z poniższego przepisu jest inne niż wszystkie. Wszystko dlatego, że nie wymaga użycia mąki, cukru, ani nawet proszku do pieczenia. Najprostsze i lekkie dla brzucha ciasto jogurtowe składa się tylko z 2 produktów, czyli jajek i jogurtu greckiego. Tylko tyle wystarczy, aby przygotować puszysty i lekki wypiek, jednak oczywiście warto też dodać do masy jakieś słodzidło, najlepiej ksylitol lub erytrol oraz ulubiony aromat czy esencję waniliową, dzięki czemu deser będzie znacznie pyszniejszy, a wciąż niskokaloryczny. 

Prosty przepis na ten smakowity wypiek pochodzi z Instagramowego profilu @lilsipper. Zobaczcie, jak łatwo się je robi i koniecznie spróbujcie, a zakochacie się od pierwszego kęsa. 

Przepis na ciasto jogurtowe bez mąki i cukru

Składniki:

  • 4 jajka,
  • ok. 350 ml jogurtu greckiego,
  • 200 g ulubionego słodzidła (ksylitolu, erytrolu lub zwykłego cukru).

Przygotowanie:

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka miksujemy z jogurtem greckim i słodzidłem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Na koniec łączymy obie masy, delikatnie mieszając je łopatką i przelewamy masę do silikonowej formy. Ciasto jogurtowe pieczemy w 180 stopniach przez około 60-75 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, a dopiero potem kroimy.

Źródło: Instagram.com/lilsipper/