Macie ochotę na szybkie, proste i wartościowe śniadanie? Zamiast po raz kolejny stać nad garnkiem z owsianką, zamieszajcie kilka składników w jednej misce i wylejcie na patelnię, a już po kilku minutach powstanie przepyszny omlet serowy. Taki posiłek zapewni wam sporą porcję białka, przez co nie będziecie głodni przez kilka dobrych godzin. Zobaczcie, jak zrobić omlet serowy, a szybko stanie się on waszym ulubionym śniadaniem.
Jak zrobić omlet bez mąki?
Omlet to jedna z najprostszych śniadaniowych opcji, która nasyci nas na długo i zapewni organizmowi sporo cennego białka. Zwykle przygotowujemy takie jajeczne placki z dodatkiem choćby odrobiny mąki, aby nie rozpadały się na patelni, ale okazuje się, że i bez niej można uzyskać idealnie równy i zwarty omlet. Wystarczy tylko zastąpić mąkę serem, a pięknie "sklei" on nasz placuszek i dodatkowo wzbogaci jego smak oraz wartości odżywcze.
Najlepiej jednak dorzucić różne rodzaje sera, takie jak mozzarella i parmezan. Do tego świetnie sprawdzi się też ser wysokobiałkowy, który często możecie znaleźć w dużych marketach. W ten sposób powstanie omlet 3 sery, który nie tylko ma bardziej wyrazisty smak, ale i potrójną dawkę cennego białka. Ten pomysł podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @karo_befit. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje oraz krótkie wideo.
Źródło: Getty/iStock
Prosty przepis na omlet serowy
Składniki:
- 2 jajka,
- 15 g tartego parmezanu,
- 50 g sera mozzarella light,
- 1 plaster sera proteinowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 g oliwy do smażenia.
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy jajka z przyprawami na jednolitą masę, a następnie dodajemy 2/3 tartego parmezanu oraz drobno posiekany plasterek sera proteinowe. Wszystko łączymy, a następnie wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Na wierzchu układamy rozdrobioną mozzarellę i wszystko przykrywamy pokrywką. Tak przygotowany omlet smażymy do momentu ścięcia z góry i wykładamy wprost na talerz.
Omlet serowy - dodatki
Tak przygotowany omlet serowy jest pyszny sam w sobie i można go z przyjemnością zajadać od razu po zdjęciu z patelni, jednak aby stworzyć jeszcze ciekawsze danie, warto za każdym razem dorzucać do masy różne dodatki. W tej roli świetnie sprawdzą się takie produkty jak:
- pomidorki koktajlowe,
- czarne i zielone oliwki,
- garść rukoli lub świeżych listków szpinaku,
- świeże lub suszone zioła,
- drobno pokrojona szynka,
- różyczki brokuła,
- kawałki kolorowej papryki,
- posiekane suszone pomidory z zalewy.
Powyższe propozycje można serwować na okrągło przez cały rok, ale w odpowiednich momentach roku warto też przygotować sezonowe propozycje, takie jak omlet z kurkami lub omlet ze szparagami.
Źródło: Instagram.com/karo_befit/