Jeśli chcecie zmienić nawyki żywieniowe, warto zacząć od pieczywa - szczególnie, jeśli wcześniej mieliście w zwyczaju sięgać po to pszenne. W pełni rozumiemy słabość do wypieczonych kajzerek czy chleba baltonowskiego z chrupiącą skórką. Nie da się jednak ukryć, że nie są to najzdrowsze pozycje w diecie, choćby ze względu na wysoki poziom węglowodanów.

W poszukiwaniu dietetycznego zamiennika tuczących bułek, warto pamiętać o niepozornym pieczywie pod dosyć zabawną nazwą - pumpernikiel to prawdziwy superfood w swojej kategorii. 

Pierwszy pumpernikiel powstał podobno w XVII wieku, a jego nazwa w języku niemieckim oznaczała zakalec, co dość dobrze opisuje konsystencję i smak tego chlebka. 

Pumpernikiel - właściwości zdrowotne

  • Syci na długo, dlatego zmniejsza chęć sięgania po przekąski pomiędzy głównymi posiłkami.
  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga trawienie i zwalcza zaparcia.
  • Zapobiega występowaniu nowotworów jelita grubego.
  • Obniża poziom złego cholesterolu, wspierając układ krążenia.
  • Stanowi bogate źródło witamin A, E, K, a także kwasu foliowego, tiaminy i niacyny.
  • Zawiera dużo magnezu, potasu, fosforu oraz sodu.
  • W pumperniklu występują także niewielkie ilości cynku, manganu oraz żelaza.

Uwaga - spożywany w nadmiarze pumpernikiel może powodować wzdęcia, szczególnie u osób, które mają wrażliwy układ pokarmowy.

Kto powinien jeść pumpernikiel?

Pumpernikiel ma niski indeks glikemiczny (45), dzięki czemu w swojej codziennej diecie mogą go umieścić osoby chorujące na cukrzycę, a także przyszłe mamy zmagające się z cukrzycą ciążową - wszystko w celu uniknięcia znacznego podniesienia poziomu cukru we krwi.

Nie tylko cukrzycy powinni jednak sięgać po pumpernikiel - to idealny produkt dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Warto mieć jednak na uwadze fakt, że pomimo swoich dobroczynnych właściwości, pumpernikiel jest też dość kaloryczny (ok. 250 kalorii na 100 g), więc jedzenie go w dużych ilościach nie będzie wskazane. Dzięki temu że jest tak sycący, raczej niewiele osób czuje potrzebę konsumpcji tego pieczywa w nadmiarze.

Skład pumpernikla

Co zawiera prawdziwy pumpernikiel? Jego skład nie jest zbyt długi, a przynajmniej nie powinien być, na liście składników znajdują się:

  • razowa mąka żytnia,
  • zakwas żytni,
  • ciemna melasa,
  • miód,
  • ekstrakt z jabłek,
  • woda,
  • sól,
  • słód.

Jak smakuje pumpernikiel i jak długo można go przechowywać?

Osoby, które nigdy jeszcze nie jadły pumpernikla, z pewnością chciałyby lepiej wyobrazić sobie jego smak. Jest on charakterystyczny, lekko słodkawy. Kolor tego pieczywa można opisać jako ciemnobrunatny (niekiedy prawie czarny), a konsystencja jest bardzo wilgotna.

W zapachu wyraźnie czuć nuty miodu. Wszystko dzięki temu, że pumpernikiel w swojej oryginalnej postaci nie jest normalnie pieczony, a parowany. Można go przechowywać przez długi czas - w zamkniętym opakowaniu nawet kilka miesięcy (rekordziści twierdzą, że będzie dobry aż pół roku), a po otwarciu przez kilka tygodni, co i tak daje mu znaczną przewagę nad tradycyjnym, białym pieczywem.