Kiedy burczy nam w brzuchu, a na dworze panuje upał, warto przygotować ekspresowy chłodnik z buraczków. Jest apetycznie różowy, aksamitny, gęsty, z kawałkami świeżych warzyw. Robi się go bardzo łatwo, bez długiego stania przy kuchni. Wystarczy tylko kilka minut, żeby cieszyć się jego lekko kwaśnym smakiem z nutą aromatycznych, świeżych ziół. Poniżej podpowiadamy, jak przygotować szybki chłodnik z buraków.

Jak się robi chłodnik z buraczków

Gęsty i pożywny chłodnik o apetycznie różowym kolorze to propozycja, której trudno się oprzeć. Jeśli dopadnie nas nagła ochota na tę smakowitą zupę, wystarczy kilka prostych składników. Bazą są buraki – najlepiej marynowane, które nie wymagają gotowania i tarcia. Dzięki nim tę zupę zrobimy naprawdę błyskawicznie.

Zanim przystąpimy do przyrządzania tej kulinarnej klasyki na lato, warto również zaopatrzyć się w produkty takie, jak:

  • kefir, maślanka lub jogurt naturalny,
  • świeże zioła, np. koperek, natka pietruszki, mięta lub szczypiorek.

Ważnym składnikiem, który wydobędzie głębię smaku z naszej potrawy, są też przyprawy. Poza świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, doskonale sprawdzi się czosnek, który podkręci słodycz tych pysznych, purpurowych warzyw.

Nie zapominajmy również o dodatkach, z którymi zaserwujemy tę zupę. Tradycyjny polski chłodnik najlepiej smakuje w towarzystwie młodych, gotowanych ziemniaczków (wypróbujcie też wersji z ziemniakami z grilla) i ugotowanych na twardo jajek. Z pewnością sięgniecie po dokładkę.

Czy chłodnik z buraka jest zdrowy

Chłodnik to potrawa, która nie tylko pięknie wygląda, ale jest też niezwykle pożywna. Buraki są bogate w wiele cennych witamin i składników odżywczych, dlatego uznaje się je za jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają m.in. błonnik i witaminę C, która wspiera odporność organizmu. Szczególnie poleca się je przy niedoborach żelaza, ponieważ mają właściwości krwiotwórcze.

Ta zupa jest też niskokaloryczna, dlatego będzie doskonała, gdy chcemy zadbać o swoją sylwetkę. Chłodnik jest gęsty, sycący i zaspokoi nasz głód na wiele godzin. To świetne rozwiązanie, kiedy nie możemy pozwolić sobie na nadliczbowe kalorie.

Pyszny chłodnik z marynowanych buraków – przepis

Przygotowanie szybkiego chłodnika z buraków marynowanych to doskonały pomysł, gdy marzy nam się lekki, sycący posiłek, a mamy niewiele czasu. Składniki na chłodnik z marynowanych buraków:

  • 100 g buraków konserwowych
  • 90 g świeżego ogórka
  • 60 g rzodkiewki
  • 450 ml maślanki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić ekspresowy chłodnik z marynowanych buraczków?

  1. Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę i ostrożnie wkładamy surowe jajka. Naczynie ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy nieco moc grzania i gotujemy jeszcze przez 8 minut. Po tym czasie odlewamy wrzątek, a jajka zalewamy zimną wodą i studzimy.
  2. Buraki odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki i rzodkiewki dokładnie myjemy w wodzie, a następnie kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy na drobno.
  3. Wszystkie warzywa oraz koperek umieszczamy w garnku i zalewamy maślanką (sprawdzi się też kremowy jogurt naturalny lub kefir). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcemy, możemy dodać też swoje ulubione przyprawy, np. szczyptę mielonego kminku lub granulowanego czosnku.
  4. Chłodnik z marynowanych buraczków podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, posypany dodatkową porcją koperku.