Klasyczny przepis na masę kajmakową to po prostu mleko, masło i cukier - dużo cukru. Takie trio wymaga jednak bardzo długiego gotowania, a tym samym stania nad garnkiem i ciągłego mieszania, aby mieszanka się nie przypaliła. Można to jednak zrobić znacznie prościej, szybciej i to bez dodatku ani grama cukru. Jak to możliwe? Zobaczcie sami, a zakochacie się w tej recepturze już po spróbowaniu pierwszej łyżki.
Jak zrobić kajmak bez cukru?
Masa kajmakowa wszystkim nam kojarzy się z przepysznym, ale bardzo słodkim i kalorycznym produktem, ale okazuje się, że wcale nie musi tak być. Choć kajmak bez cukru może brzmieć dziwnie, to rzeczywiście gęstą i smakowitą masę można uzyskać, zastępując cukier erytrolem, czyli popularnym słodzikiem. Taki zdrowszy zamiennik w smaku daje od 60 do 80% słodyczy klasycznego cukru, a przy tym prawie nie ma kalorii, więc genialnie sprawdzi się nie tylko osobom dbającym o linię, ale także cukrzykom.
Gdy macie już erytrol, reszta przepisu jest banalnie prosta, gdyż potrzebujecie jedynie 3 składników. Będą to: niesłodzone mleko zagęszczone, mleko w proszku i odrobina masła. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie tego przysmaku. Będziecie w szoku, jak dobrze może smakować masa kajmakowa bez cukru.
Źródło: AdobeStock
Domowy kajmak - przepis bez cukru
Składniki:
- 1 szklanka niesłodzonego mleka zagęszczonego,
- 5 łyżek mleka w proszku,
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek erytrolu.
Przygotowanie:
- Masło z erytrolem rozpuszczamy w rondelku na małej mocy palnika.
- W misce mieszamy mleko w proszku z mlekiem zagęszczonym na gładką masę bez żadnych grudek, po czym powoli wlewamy tę mieszankę do płynnego masła, ciągle mieszając.
- Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut (w tym czasie musimy regularnie mieszać kajmak).
- Gdy masa zgęstnieje i nabierze konsystencji karmelu, przelewamy ją do czystego, suchego słoiczka i odstawiamy do wystudzenia.
Do czego można wykorzystać kajmak?
Tak przygotowany domowy kajmak bez cukru świetnie smakuje sam w sobie i trudno się powstrzymać przed tym, aby nie wyjeść go łyżką prosto ze słoiczka. Oprócz podjadania takiego przysmaku solo, warto jednak stosować go do jako dodatek do przeróżnych ciast i deserów, takich jak:
- wafle z kajmakiem,
- sernik z kajmakiem,
- babeczki kajmakowe,
- tarta kajmakowa,
- ciasto ze słonecznikiem,
- lody słony karmel,
- ciasto 3 bit,
- kremówka kajmakowa.
Źródło: www.guiltfree.pl